Colibri Consulting

Strada Gheorghe Săulescu, nr. 29, clădirea Chronos, etaj 4, Iaşi, România
+40749322076
+40743942816
office@colibridesign.ro

Sunt, oare, creativ?

29.06.2017 16:00 Mircea

Politica de fidelizare

"Creativitatea nu este creată, ea este acolo pentru ca noi să o descoperim – în final, este un act de descoperire.” - George Lois

Ești atât de creativ! Cât de tare! Eu nu pot fi așa. Pur și simplu nu sunt creativ. Nu pot să pictez, să desenez, să fac artă, să compun muzică, să scriu o poezie, nici măcar să găsesc o soluție creativă pentru o anumită problemă. Aşa gândim o bună parte dintre noi. Dar, ideea de ansamblu nu este atât de complicată pe cât pare. În genere, toți oamenii sunt creativi. Poți fi creativ în matematică, fizică, instalații și în multe alte domenii care, la prima vedere nu au nicio legătură directă cu acest fenomen numit creativitate.  

În mod uzual, creativitatea este considerată un fel de dar genetic, un act eroic, o magie. Când, de fapt, creativitatea este un proces de descoperire. Mai exact, unul de identificare a ideilor care, la prima vedere, nu au nimic de-a face una cu cealaltă, dar, care, odată combinate, impresionează publicul, tocmai pentru că nu se aşteptau la combinaţia respectivă. 

Vezi? Cum, nu vezi? 

Suntem antrenaţi de mici să observăm mediul înconjurător, să plasăm obiectele în categorii, să asociem roluri şi etichete oamenilor din jurul nostru. Asta pentru a ne putea ghida în societate şi pentru a putea supravieţui. Astfel, ajungem să urmăm căi deja bătătorite de alţii dinaintea noastră, în modul de pilot automat, stare în care mintea se odihneşte.

Așa că, ia aminte la prima regulă care te antrenează să devii creativ: Deschide ochii şi mintea! Observă lucrurile noi din jurul tău, fă asocieri neaşteptate, gândeşte cât mai divergent posibil. 

Și atunci? 

Odată deschişi ochii, devii şi mai curios. Iar, cultivarea curiozităţii este un must pentru a deveni tu, cel ce te consideri sterp de creativitate, mai inventiv, inovator, original şi iniţiator. 

De vreme ce creativitatea este un proces de descoperire, după cum considera şi Albert Eistein, formularea unei întrebări este primul şi cel mai important pas spre a deveni o persoană mai creativă. Mai important decât răspunsul efectiv. Deci întreabă, întreabă și întreabă! Ai aflat răspunsul la întrebare? Super! Deci ai descoperit o soluție sau o idee diferită. Dar, nu te opri aici. Sapă mai adânc. Educă-ţi mintea să îi fie sete de nou. Şi adoptă creativitatea ca pe o practică constantă, un nou modus operandi.

Ți-e frică?

Frica este startul oricărui drum. Nu există om fără frici. Sunt la fel de naturale ca aerul pe care îl respirăm şi sunt susţinute în continuare de societate. Dar, frica inhibă creativitatea. Mai ales frica de eşec, care nu-ţi va permite să încerci să descompui idei, să le reorganizezi într-un mod neobişnuit şi după bunul plac. Sfatul meu? Acceptă posibilitatea de a da greş pentru că eşecul e parte a succesului, precum e curajul parte a creativităţii.

Acum, încotro? 

Gândește-te bine la pasiunile tale, la ce îți dă zvâc, la ce îți stimulează mintea, despre ce ai putea să povestești ore în șir. Află ce îţi doreşti cu adevărat, care e direcţia pe care vrei să o urmezi. Apoi, dă startul unui nou tu, unul mai însetat de cunoaștere, doritor de creativitate, pregătit să o ia de la capăt din nou şi din nou, chiar de o mie de ori, dacă este cazul.

Concluzia?

Cam greu să spui că nu eşti creativ. Ești pasibil de a fi creativ încă de când te-ai născut. Tot ceea ce trebuie să faci este să îmbrățișezi necunoscutul, imposibilul și toate cele ce n-au mai fost făcute niciodată. Exersează-ţi facultăţile mentale de desconstruire a ideilor, de recombinare neaşteptată, curiozitatea, curajul şi încrederea în sine. Indiferent de domeniul în care activezi poți adopta o gândire creativă.

Ţine minte: creativitatea nu este vreo abilitate magică cu care te naşti, ci este pur şi simplu un mod de gândire, un proces prin care sunt combinate elemente diverse într-un mod neobişnuit pentru a obţine ceva frumos sau folositor sau ambele. 

Omenirea și societatea noastră este încorsetată de un mod de gândire limitativ și este de datoria noastră să evoluăm, să deschidem noi căi, să analizăm prezentul și să găsim soluții noi de viitor, pentru probleme vechi. Învaţă să priveşti dincolo de cutia în care ai fost plasat.

Mircea

Full Time Visionary

Scroll